Bugetul familiei este un plan de finanţare prin care familia alocă veniturile viitoare pentru cheltuieli personale, pentru rambursarea datoriilor, pentru investiţii şi economii. Cheltuielile efectuate în trecut şi datoriile personale sunt pilonii de sprijin la crearea bugetului familiei, puntul iniţial de pornire în planificatea bugetară. Atunci când o persoană intră într-o relaţie de întrajutorare financiară cu o casă de ajutor reciproc este important să i se stabilească, cu suficientă certitudine, capacitatea de economisire/rambursare, în funcţie de venituri, de cheltuieli şi de gradul de îndatorare ale persoanei şi familiei.
Bugetul unei gospodării din România
Următorul tabel ilustrează modul în care veniturile sunt alocate în cazul unei gospodării medii din ţara noastră. Bugetul unei gospodării din România în anii 2009-2012 Venituri/Cheltuieli* (lei) 2009 2010 2011 2012 Venituri totale 2.315,99 2.304,28 2.417,26 2.475,04 Cheltuieli totale 2.047,33 2.062,95 2.183,76 2.244,47 Excedent total 268,66 241,33 233,50 230,57 Ponderea excedentului în total venituri (%) 11,60 10,47 9,66 9,32*) Anuarul Statistic al României din anul 2013.
În perioada analizată o gospodărie din Romania are excedentul în scădere, ceea ce înseamnă diminuarea capacitatăţii economisire, respectiv de rambursare a datoriilor atât în valori absolute cât şi în procente din totalul veniturilor. Casele de ajutor reciproc sunt organizaţii nonprofit, înregistrate la Banca Naţională a României ca instituţii financiare nebancare, bazate pe principii de organizare şi funcţionare democratice şi urmăresc obiective sociale. Aceasta înseamnă că împrumuturile pe care le acordă casele de ajutor reciproc membrilor nu trebuie, sub nici-o formă, să crească şi mai mult povara financiară a membrilor C.A.R. Dimpotrivă, un nou împrumut trebuie să prevină şi să combată excluderea financiară şi socială a acestora. Casele de ajutor reciproc ocupă un loc important în cadrul economiei sociale din ţara noastră şi oferă produse şi servicii specifice persoanelor cu venituri reduse, nebancabile, care au mare nevoie de ajutor financiar. Acest lucru face cu atât mai necesară educaţia financiară a membrilor C.A.R. astfel ca decizia de a lua un împrumut să fie sustenabilă din perspectiva menţinerii, refacerii şi consolidării poziţiei financiare la nivel personal şi familial.Sunt mai multe instrumente folosite pentru construirea unui buget personal, respectiv familial. Indiferent de instrumentul utilizat, precizia unui buget depinde de exactitatea şi actualitatea datelor utilizate. Un buget cu date depăşite, care nu reflectă corect veniturile sau cheltuielile este de mai puţin folos decât un buget care reflectă fidel situaţia financiară curentă a familiei. Bugetele generate pe computer au devenit o practică frecventă, întrucât este nevoie de rescrierea sau de recalcularea bugetului de fiecare dată când apare o schimbare.