Oprește risipa, arată că îți pasă.
Când risipim alimente risipim forța de muncă, efortul, investițiile și resursele prețioase (cum ar fi apa, semințele, furajele etc.) care sunt implicate în producerea lor, ca să nu mai vorbim de resursele care sunt implicate în transportul și prelucrarea lor. Reducând risipa ajutăm generațiile viitoare, ajutăm planeta și facem economii.
Risipa alimentare în România este de 2,5 milioane de tone de alimente. În medie, asta ar însemna 70 de kilograme de mâncare de persoană în fiecare an.
Atât de multe decizii pe care le luăm în viața noastră de zi cu zi au un impact major asupra planetei.
Află sfaturile noastre în care poți face mici schimbări cu efect de durată asupra mediului și finanțelor tale:
1. Cumpără doar ceea ce ai nevoie:
Planifică mâncarea. Fă o listă de cumpărături și evită cumpărăturile impulsive.
Nu numai că vei risipi mai puțină mâncare, dar vei economisi și bani!
2. Alege fructe și legume urâte:
Nu judeca după aspect! Fructele și legumele cu formă ciudată sau învinețite sunt adesea aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele cosmetice arbitrare. Nu-ți face griji, au același gust! Utilizează fructe ajunse la maturitate pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi.
3. Depozitează mâncarea înțelept:
Mută produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau a frigiderului și pe cele noi în spate. Folosește recipiente etanșe pentru a păstra alimentele neambalate proaspete în frigider și asigură-te că pachetele sunt închise pentru a împiedica pătrunderea insectelor.
4. Folosește ce îți rămâne în alte scopuri:
Dacă nu mănânci tot, ce faci?
Congelază pentru mai târziu sau folosește ce rămâne ca ingredient pentru o altă masă.
În loc să arunci resturile de mâncare, compostează-le. În acest fel, oferi nutrienți solului și reduci amprenta de carbon.
5. Susține producătorii locali de alimente:
Cumpărând produsele locale, spriji fermierii mici și întreprinderile mici din comunitate. De asemenea, contribui la combaterea poluării prin reducerea distanțelor de livrare pentru camioane și alte vehicule.
6. Redu consumul de apă:
Nu putem produce alimente fără apă. Reducerea risipei de alimente economisește toate resursele de apă care au fost folosite pentru producerea acestora.
Redu consumul de apă și în alte moduri: remediază scurgerile sau închide apa în timp ce te speli pe dinți!
7. Păstrează solul și apa curată:
Unele deșeuri menajere au potențial periculos și nu trebuie aruncate niciodată într-un coș de gunoi obișnuit. Articole precum bateriile, vopselele, telefoanele mobile, medicamentele, substanțele chimice, îngrășămintele, anvelopele, cartușele de cerneală etc. se pot infiltra în sol și în apa freatică, dăunând resurselor naturale care ne produc hrana.
8. Dăruind arăți că îți pasă
Donează alimente care altfel ar fi irosite, astfel încât surplusurile de mâncare să poată fi împărțite, nu aruncate.
Donează și alte lucruri de care nu mai ai nevoie, logica fiind aceeași.
Bonus, dacă reușești să economisești pentru tine și generațiile viitoare, poți onține până la 10% pe an la economiile tale aici.