În perioadele de criză oamenii, în special aceia cu venituri reduse, trebuie să facă faţă unor dificultăţi foarte mari. Acest lucru se reflectă, în primul rând, în plan financiar, când apar probleme de rambursare a împrumuturilor sau imposibilitatea de a pune ceva bani de-o parte – pentru a investi sau economisi.
Categoriile sociale cu venituri reduse luptă din răsputeri să-şi acopere nevoile pentru traiul de la o zi la alta. Persoanele în dificultate riscă să fie excluse din punct de vedere financiar şi social şi să se zbată în neputinţă. În momentele critice din punct de vedere financiar este foarte important ca un împrumut acordat unui membru C.A.R. să schimbe în bine poziţia financiară a acestuia sau a familiei sale. Cauze economice obiective sau pur şi simplu subiectivitatea proprie naturii umane pândesc permanent cea mai mică fisură în evaluarea oportunităţii, mărimii şi condiţiilor de acordare a unui împrumut. Cea mai importantă pârghie prin care se poate combate înrăutăţirea poziţiei financiare a unui membru C.A.R. când acesta apelează la un împrumut este educaţia financiară.
Ţinând seama de creşterea numărului membrilor C.A.R. care sunt microîntreprinzători, un spaţiu important este acordat microcreditării, posibilităţii dezvoltării unor mici afaceri personale care să le suplimenteze veniturile pentru supravieţuirea lor şi a familiilor. Toate acestea, trec prin ciclul educaţiei financiare sistematice şi permanente a membrilor existenţi şi a celor potenţiali ai caselor de ajutor reciproc.